Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Actul constitutiv este unul din documentele obligatorii la infiintarea unei societati cu raspundere limitata (SRL), forma de organizare cea mai intalnita in tara noastra.
Potrivit Legii societăţilor nr. 31/1990, societăţile cu răspundere limitată se constituie prin contract de societate şi statut, documente care pot fi încheiate sub forma unui înscris unic, denumit act constitutiv.
Actul constitutiv precizeaza obligatiile si drepturile asociatilor, relatia dintre asociati, obligatiile administratorului dar si alte detalii importante legate de structura si natura societatii comerciale.
Actul constitutiv se încheie sub semnătură privată, se semnează de administrator si toţi asociaţii sau, în caz de subscripţie publică, de fondatori si trebuie sa cuprinda toate datele de identificare a acestora, dupa cum urmeaza:
- In cadrul persoanelor fizice: numele, prenumele, CNP, locul si data nasterii, domiciliul si cetatenia;
- In cadrul persoanelor juridice: denumirea, sediul, nationalitatea si numarul de inregistrare la registrul comertului sau cod unic de inregistrare.
Forma autentică a actului constitutiv este obligatorie atunci când:
a) printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se află un teren;
b) se constituie o societate în nume colectiv sau în comandită simplă;
c) societatea pe acţiuni se constituie prin subscripţie publică.
Potrivit reglementarilor in vigoare, actul constitutiv dobandeste data certa si prin depunerea la oficiul registrului comertului.
Potrivit art. 6 din Legea nr. 31/1990, semnatarii actului constitutiv, precum si persoanele care au un rol determinant in constituirea societatii sunt consideraţi şi fondatori, iar persoanele care sunt incapabile sau care au fost condamnate, printre altele, pentru infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracţiuni de corupţie, delapidare, infracţiuni de fals în înscrisuri sau evaziune fiscală nu pot avea calitatea de fondatori şi, implicit, cea de asociaţi sau administratori.
Amintim faptul ca din actul constitutiv al unui SRL nu poate sa lipseasca forma, denumirea si sediul social al societatii, obiectul de activitate al acesteia, cu domeniul si activitatea principala.
O societate poate avea un singur obiect de activitate principal, caruia ii atribuim un singur cod CAEN, care se declara obligatoriu la constituire, fiind prevazut si in actul constitutiv, respectiv certificatul de inregistrare. Se pot adauga obiecte secundare de activitate pentru care legislatia nu prevede vreo limita in acest sens.
Conform Ordinului INS nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificării activităților din economia națională – CAEN, activitatea principală este acea activitate care contribuie în cea mai mare măsură la valoarea adăugată totală a firmei. În schimb, activitatea secundară reprezintă orice altă activitate a firmei, activitate care produce bunuri sau servicii.
CE ELEMENTE MAI TREBUIE SA CONTINA ACTUL CONSTITUTIV ?
Alt element obligatoriu de precizat intr-un act constitutiv este capitalul social al firmei, unde se precizeaza aportul fiecarui asociat (numerar sau natura). Capitalul social al unei firme nu poate fi mai mic de 200 lei, care se imparte in parti sociale egale si nu pot fi mai mici de 10 lei. La infiintarea unui SRL capitalul social se depune la orice banca de pe teritoriul Romaniei intr-un cont nou deschis de catre administrator in numele firmei.
Persoana care solicita deschiderea contului trebuie sa aiba asupra ei mai multe documente,inclusiv atul constitutiv si dovada rezervarii denumirii (primul pas de urmat la deschiderea unei firme).
OBLIGATORIU!
In actul constitutiv al unui SRL trebuie sa apara detalii despre partea fiecarui asociat la beneficii si pierderi.
In cuprinsul documentului trebuie specificata durata societatii si informatii despre modul in care societatea va fi dizolvata si lichidata.
Cuprinsul unui act constitutiv:
CAP. I. FORMA JURIDICĂ, DENUMIREA, DURATA,SEDIUL SOCIAL
CAP. II. OBIECTUL DE ACTIVITATE AL SOCIETĂŢII
CAP.III. CAPITALUL SOCIAL, PĂRŢILE SOCIALE
CAP. IV. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE ASOCIAŢILOR
CAP. V. CONDUCEREA SOCIETĂŢII
CAP. VI. ADMINISTRAREA SOCIETĂŢII
CAP.VII. ACTIVITATEA SOCIETĂŢII
CAP. VIII. CONTROLUL ACTIVITĂŢII SOCIETĂŢII
CAP. IX. EXCLUDEREA ŞI RETRAGEREA ASOCIAŢILOR
CAP. X. DIZOLVAREA SOCIETĂŢII ŞI LICHIDAREA SOCIETĂŢII.
CAP. XI. LITIGII
CAP.XII. DISPOZIŢII FINALE